search

Markýzy pro restaurace

Lidé sedí ve venkovní zahrádce

Za posledních deset let se počet restaurací a hospod v České republice zdvojnásobil. Podle dat Českého statistického úřadu působilo v gastronomii v roce 2019 zhruba 49 tisíc různých podniků, z toho bylo 22 tisíc restauračního charakteru.

I po zavedení systému EET nebo úplného zákazu kouření se v Česku za jeden rok „narodí“ průměrně dva tisíce nových restaurací. Jen několik set jich naopak ročně zaniká. Většina restaurací nebo hospůdek disponuje malým nebo i větším venkovním prostorem, takzvanými zahrádkami. Češi je milují, restauratéři také. Jaké jsou nejnovější trendy v zastřešení zahrádek? Jaké markýzy se pro to hodí nejvíce?

Proč zastřešit

V Česku je stínící technika obvykle spjatá s rezidenčním bydlením a výstavbou. Patří k rodinným domům, altánkům, případně k terasám a balkónům. Přesto má i v gastronomickém průmyslu své nezastupitelné místo.

Ať už je motivací hoteliérů nebo restauratérů ochrana zákazníků před sluncem a deštěm, nebo jde čistě o komerční důvody pro umístění reklamy, pergoly, markýzy a slunečníky hrají zcela zásadní roli v obsazování venkovních zahrádek. A to především v horkých letních měsících.

Nejpoužívanějšími typy markýz jsou markýzy kloubové, kazetové nebo boční. Jaké jsou jejich vlastnosti a v čem jsou výhodné pro venkovní sezení u hotelů a restaurací?

Kazetové markýzy

Výsuvné kazetové markýzy se vysouvají z designových kazet. Výhodou tohoto typu je maximální ochrana látky i posuvného mechanismu před vlivem počasí. Látka se tolik nešpiní, nebledne a dá se libovolně vysouvat podle nálady a přání hostů zahradní restaurace nebo hotelové předzahrádky.

Kazetu je možné barevně sladit s celkovým vzhledem fasády domu, a tak je toto řešení ideální i pro památkově chráněná místa ve městech. Kazeta nemusí na první pohled nijak rušit.

U některých typů kazetových markýz může být klasické ruční ovládání nahrazeno plně elektrickým. Díky tomu nehrozí, že by obsluha musela poletovat po zahrádce s tyčí a markýzy roztahovat.

Kloubové markýzy

Dalším typem zastřešení pro restaurace a hotely jsou markýzy kloubové. Oproti kazetovým markýzám jsou ideální spíše k důkladnému zastínění míst u oken a výloh. Neobsáhnou zakrýt tak velkou plochu, a proto je výhodné použít je k zastínění menších prostor. Pokud má například restaurace jen vymezený úzký prostor pro venkovní zahrádku na veřejném chodníku, jsou kloubové markýzy tím pravým řešením.

Boční markýzy

Zcela odlišnou funkci mají markýzy boční. Tyto boční paravány dokonale zajistí soukromí od okolního ruchu. Na ulici to možná nebude nejlepší řešení, ale má-li hospůdka nebo restaurace nějaký vnitřní dvorek, mohou boční paravány dobře izolovat prostor restaurace od okolních pozemků.